El Festiclown ha fet somriure a 33.000 palestins


Un total de 20 artistes, entre els quals es troben Pepe Viyuela, Iván Prado i Mr Kilombo, han actuat en hospitals, escoles, centres culturals, places, carrers i teatres de ciutats com Jerusalem, Betlem, Ramallah o Nablus, així com en camps de refugiats, la Vall del Jordà o al checkpoint de Qalandia. 

El festival, organitzat per Pallasos en Rebeldía, ha treballat per pal · liar els efectes de l’ocupació il · legal i la sistemàtica violència que exerceix l’estat d’Israel contra el poble palestí, centrant-se en els desplaçats des de Gaza pels atacs soferts aquest estiu. 

Uns 33.000 palestins han gaudit dels diferents espectacles que s’han desenvolupat amb motiu de la segona edició del Festiclown Palestina, organitzat per Pallasos en Rebeldía i que s’ha celebrat des de l’1 al 9 d’octubre en ciutats com Jerusalem, Betlem, Ramallah o Nablus , així com en camps de refugiats, a la Vall del Jordà o al checkpoint de Qualandia. Al festival han participat un total de 20 artistes, entre els quals destaquen l’actor Pepe Viyuela, el clown Iván Prado i el músic Mr Kilombo, desenvolupant més de 50 activitats, entre actuacions i tallers. 

Aquesta segona edició del Festiclown Palestina, que en un principi s’havia de celebrar al gener de 2014 als campaments de població refugiada palestina del Líban, es va demorar fins a l’octubre per la inestable situació política i social d’aquest país i, finalment, es va desenvolupar en Cisjordània per pal · liar els greus efectes que van tenir els atacs israelians d’aquest estiu a Gaza sobre la població palestina, produint una gran quantitat de desplaçats a Cisjordània. Per això, el Festiclown ha portat actuacions a hospitals, col · legis i camps de refugiats, a més de centres culturals, teatres, carrers i places. 

“La segona edició del Festiclown Palestina ha suposat la seva consolidació com a primer festival de pallassos del món àrab i la reivindicació del món del circ per l’alliberament de Palestina”, ha explicat el clown Iván Prado, director del Festiclown. “Venir després dels bombardejos de Gaza a treballar per a la població infantil hospitalitzada ha estat la nostra manera de combatre amb amor i alegria el terrorisme d’estat i genocidi israelià”, ha afegit. Per la seva banda, Pepe Viyuela ha volgut ressaltar l’oportunitat que el festival li ha blindat per “mostrar el suport més decidit al poble palestí ia les seves ànsies de llibertat i de conèixer de primera mà una situació insuportable el desenllaç no podem deixar en mans dels polítics, sinó que els ciutadans han de participar activament “. 

Iván Prado ha volgut destacar tres moments d’especial interès d’aquest festival. El primer d’ells és l’actuació al Rockefeller Palace, a Jerusalem est, “on l’actitud dels nens era molt histèrica i nerviosa i fins i tot agressiva, però quan vam començar a donar abraçades, aconseguim connectar amb ells i la tasca de mitigar el dolor amb l’estupidesa i el ridícul del pallasso funcionar “. Un altre moment destacat ha estat la performance en el mur construït per Israel per aïllar els palestins del món, “allà vam demostrar com els pallassos s’enfronten a la monstruositat d’un exèrcit d’ocupació”. Finalment, ha ressaltat el comprovar com els pallassos s’anaven trencant després de visitar hospitals o campaments de refugiats i “la persona que s’amaga darrere del pallasso entra en catarsi emocional en comprendre la bellesa i el patiment del poble palestí”. 

Pepe Viyuela ha considerat que el moment més emotiu d’aquests dies ha estat “conèixer de primera mà la situació d’una part de Palestina, la de la Vall del Jordà, que veu com li roben l’aigua, com els saquegen la seva manera de supervivència i conèixer la resistència que estan duent a terme d’una manera pacífica i civilitzada, molt lluny de l’actitud d’Israel “. A més, ha destacat que “la gent amb la que hem estat ens ha mostrat el més profund dels agraïments al veure que no estan sols, que hi ha gent que els dóna suport i que estem disposats a mantenir-nos ferms a l’hora de donar-los suport en la seva lluita per la seva llibertat i per una vida digna “. 

Al costat de Prado i Viyuela, han participat en la segona edició del Festiclown Palestina el músic madrileny Mr Kilombo, el clown escocès Johnny Melville, la companyia Kambahiota Trup, el mag espanyol Pablo Muñoz, la clown argentina Laura Mandarina, el mim Marcelo González, la companyia de teatre brasilera traco o l’acròbata Kanagadama, a més d’artistes palestins com els de la Palestinian Circus School. D’aquesta manera, s’han celebrat actuacions i tallers de clown, circ i risoteràpia per a la població local. 

Vídeos de la segona edició del Festiclown Palestina:

Més informació: 

Miguel Muñoz: (0034) 606 501 530 

Sato Díaz: (0034) 605 087 721 

comunicacion@pallasosenrebeldia.org 

 Font: Pallasos en Rebeldía, desde Palestinalibre.org