‘Platja Gaza’ sota alta vigilància a París


Un jove amb una samarreta anti-israelià i una bandera de Palestina participa en “Gaza Plages” una manifestació creada arran de la jornada “Tel Aviv sur Seine” organitzada a París (AFP | Kenzo Tribouillard)

 

Manifestants propalestins van prendre la zona del riu parisenc habilitada anualment per prendre el sol com a protesta contra un homenatge a la ciutat israeliana

 La controvertida jornada “Tel Aviv al Sena”, organitzada per l’alcaldia de la capital francesa en el marc de les animacions estivals de “París Platja” es va desenvolupar aquest dijous sota un fort dispositiu policial, prop d’una protesta pro-palestina batejada ” Platja Gaza “.

 Diversos centenars de policies van ser desplegats al lloc i es van instal·lar detectors de metall per garantir la seguretat de 200 metres de la via ràpida tancada al trànsit a la vora del Sena.

 Des de fa anys, uns 2,3 quilòmetres d’aquesta artèria de la capital es tornen vianants durant quatre setmanes a l’estiu, en el marc del programa “Paris Plage”.

 En el perímetre reservat a l’animació “Tel Aviv al Sena” hi ha sorra, para-sols i cartells que evoquen el balneari israelià sobre la Mediterrània.

 Els adversaris de la iniciativa van denunciar la “indecència” d’una manifestació organitzada un any després de l’operació israeliana a Gaza i retreuen a l’alcaldessa socialista Anne Hidalgo d’oblidar la política israeliana en els territoris ocupats.

 “Encara en el context del estancat conflicte israelo-palestí, Tel-Aviv segueix sent una ciutat oberta a totes les minories, incloent sexuals. Creativa, incloent, en una paraula una ciutat progressista, detestada per això a Israel pels sectors intolerants”, respondre Hidalgo, que es va negar a cancel·lar l’esdeveniment.

 

 

 Instal·lacions per a la jornada “Tel Aviv sur Seine” a la vora del Sena a París el 13 d’agost del 2015 (AFP | Kenzo Tribouillard)

 

A la tarda, diversos centenars de persones van passejar i es van instal·lar a les reposer alineades en aquesta operació d’un dia que conclourà al vespre.

 “Venir aquí és un acte de solidaritat amb el poble jueu”, va explicar Cecilia, una italiana recolzada en una reposer, que tan a prop de la manifestació propalestina admetre tenir certa “por que la cosa degeneri”.

 

 Una dona balla amb una bandera israeliana durant la celebració de l’homenatge a Tel Aviv, que l’alcaldessa socialista Anne Hidalgo ha defensat en entendre que és una ciutat «oberta a totes les minories, incloent sexuals». Foto Kenzo Tribouillard | AFPA

 

Però la tranquil·litat del lloc apens va ser pertorbada pels crits de “Palestina viu! Palestina Vencerà!” arribats de l’altra banda del pont nostra-Senyora, on es va desenvolupar la antagònica i extraoficial “Platja Gaza”.

 Un centenar de militants van desplegar una bandera palestina gegant i van instal·lar llocs d’informació o de venda de productes àrabs a la calçada. Alguns portaven samarretes amb rètols “Boicot a Israel” i altres cartells que denuncien el “feixisme israelià”.

 “La municipalitat vol presentar a Tel Aviv com una ciutat com qualsevol altra, quan en realitat és la capital d’un Estat colonialista que bombardeja les poblacions civils”, ha denunciat Serge Bonal, membre de l’associació EuroPalestina.

 La polèmica va ser àmpliament coberta pels mitjans francesos enmig del sopor estival i per aquesta raó el dijous hi va haver sobretot periodistes al lloc.

 “Hi ha uns 50 visitants per 500 periodistes, tinc la impressió d’estar a la Croisette” durant el Festival de Cannes, va fer broma un transeünt.

 El primer ministre Manuel Valls va reafirmar dimecres el seu “suport total” a l’alcaldessa de París.

 L’any passat, durant l’ofensiva israeliana a Gaza, hi va haver manifestacions de suport als palestins que van ser prohibides per les autoritats i que van acabar amb fets de violència al barri popular de Barbes a París ia Sarcelles (nord de la capital).

 

Imatges de la manifestació pro Palestina

 

 A la riba contrària a on es desenvolupava «Tel Aviv al Sena», els manifestants van prendre l’anomenada «Platja de París», a peu i amb sorra durant l’estiu, per fer una representació de Gaza. A la imatge, un home cobert en sang falsa. Foto: Pascal Rossignol | Reuters

 

 

Fa un any per aquestes mateixes dates, en una platja de Gaza van morir quatre nens d’una mateixa família com a conseqüència d’un atac israelià. Els manifestants critiquen l’alcaldessa per la celebració d’aquest esdeveniment. A la imatge, tres persones cobertes de sang falsa i una pancarta que diu: «Gaza – El meu amor al Sena». Foto: Pascal Rossignol | Reuters

 

 

 Una dona sosté un osset de peluix cobert amb sang falsa i una bandera palestina per protestar per la jornada «Tel Aviv al Sena». Foto: Pascal Rossignol | Reuters

 

 

 Una dona es relaxa mentre dos homes col·loquen una enorme bandera palestina durant la protesta de la «Platja de Gaza» a París. Foto: Hugo Mathy | AFP

 

 

 La bandera palestina col·locada en la batejada com «Platja Gaza» a la vora del Sena. Foto: Pascal Rossignol | Reuters

 

 

La Policia vigila la zona de la Platja de París presa pels manifestants pro-palestins, batejada com «Platja de Gaza», en contraposició a la zona que homenatja la ciutat israeliana de Tel Aviv. Foto: Pascal Rossignol | Reuters

 

 

Un manifestant pro-palestí, prop del lloc de celebració de «Tel Aviv al Sena». Foto: Foto: Etienne Laurent | EFE

 

  

 Zona de la «Platja de París» en la qual es va establir la manifestació contra la jornada d’homenatge a la capital israeliana, Tel Aviv. A aquesta àrea se li ha cridat «Platja de Gaza». Foto Kenzo Tribouillard | AFP

 

 

 Diverses pancartes demanaven justícia per al poble palestí. Foto: Etienne Laurent | EFE

 

 

 Agents de policia francesos i manifestants pro-Palestina durant les manifestacions que França va dedicar a la ciutat israeliana de Tel Aviv. Foto: Etienne Laurent | EFE

 

 

Al lloc es van congregar nombrosos membres de les forces de seguretat i periodistes. Foto: Etienne Laurent | EFE

 

 

 Els manifestants pro-palestins han portat pancartes com aquesta, que diu «Apartheid al Sena». Foto: Etienne Laurent | EFE

 

 

La gent es pren fotografies amb vestits tradicionals palestins durant la manifestació. Foto: Hugo Mathy | AFP

 Desde Palestinalibre.org

Font: Jessica Martínez, Agència EFE