L’Exèrcit d’Israel intensifica els bombardejos sobre la franja de Gaza


 

Almenys cent palestins han mort aquest dimarts a Gaza, després d’intensos atacs militars isrealíes per terra, mar i aire a la Franja, segons fonts sanitàries. Ja han perdut la vida 1.170 palestins, la majoria d’ells civils, en 22 dies de conflicte. 53 soldats israelians i tres civils han mort en el mateix període. 

 

Els atacs de l’exèrcit israelià s’han intensificat des de la nit de dilluns, sobretot en el matí d’aquest dimarts. L’Exèrcit ha anunciat la mort de cinc combatents palestins en un túnel dins de Gaza. 

 

 

L’única planta d’electricitat de la franja de Gaza està fora de servei després d’un atac israelià aquest dimarts, segons fonts de l’autoritat energètica de l’enclavament palestí. El portaveu de la companyia de distribució d’electricitat a Gaza, Jamal Dardasawi, ha afirmat que dues granades de tancs israelians van colpejar un dels tres dipòsits de combustible al complex de la planta, el que ha provocat un incendi. La central ja havia patit atacs la setmana passada i estava funcionant a un 20% de la seva capacitat. Racionava l’electricitat tot just unes hores al dia. Segons el sotsdirector de la companyia elèctrica, Fathi al-Xeikh Jalil, la planta “no podrà generar energia elèctrica durant almenys un any”. L’explosió agreujarà els problemes de subministrament energètic als 1,8 milions d’habitants de Gaza. 

 

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha demanat ajuda als Estats Units per segellar una treva amb Hamàs a Gaza, ha declarat aquest dimarts el secretari d’Estat dels Estats Units, John Kerry. Segons ha afirmat, va parlar ahir a la nit amb Netanyahu i en la conversa “va plantejar la possibilitat d’un alto el foc”. 

 

 

Israel havia reprès dilluns a la nit el foc artiller i aeri sobre la franja de Gaza, amb entre altres objectius la casa del dirigent de Hamàs i exprimer ministre, Ismaïl Hania, sense que s’hagin registrat víctimes. En dos atacs aquesta nit, un contra la ciutat de Rafah i un altre contra el camp de refugiats de Bureij van morir 17 persones, vuit dones i quatre nens. Fonts palestines xifren en almenys 30 els morts a la franja en els atacs de la nit de dilluns. 

 

L’Exèrcit reprèn el foc artiller i aeri a l’est del territori 

Prèviament, Israel havia ordenat evacuar el camp de refugiats de Jabalia, densament poblat, Shiyaiya i Zeitun. L’ordre afecta uns 400.000 gazatíes, més dels que poden trobar aixopluc en els refugis de l’ONU. 

 

El final del dejuni musulmà treu milers de gazatíes al carrer 

Una explosió que va matar a almenys vuit nens i dos adults en el camp de refugiats de Shati, al nord de Ciutat de Gaza, havia tancat dilluns el que havia estat un dels dies més tranquils des que va començar l’operació militar israeliana a la franja, fa tres setmanes. L’Exèrcit israelià va negar haver atacat el barri gazatí, on sí va detectar llançaments de coets per part de les milícies palestines. Fonts militars d’Israel descartaven qualsevol dubte sobre que l’explosió en Shati s’hagués “al llançament fallit” d’un coet palestí, que va caure abans d’hora causant una nova matança entre civils a Gaza. A la tarda, l’Exèrcit va confirmar la mort de cinc soldats, quatre d’ells per foc de morter palestí en Eshkol, al sud del país; un altre va morir en combat. Al principi, va afirmar que es tractava de civils. 

 

 

L’escalada s’havia agreujat amb una incursió de milicians palestins en territori israelià. Els guerrillers van usar un túnel que els va portar prop de Nahal Oz, a la frontera nord-oriental de la Franja. Els palestins van obrir foc contra soldats israelians des de la rereguarda. Diversos mitjans israelians parlaven de “diverses baixes” entre els soldats. Segons l’agència de notícies palestina Maan, els milicians asseguren haver matat 10 soldats enemics. L’Exèrcit va parlar d’un palestí mort i admetia que altres podrien haver escapat a través del túnel pel qual van arribar. Alguns municipis van demanar als seus veïns que es tanquessin a casa per evitar trobades amb els infiltrats. Forces especials van pentinar la zona durant la tarda. 

 

La festa musulmana de l’Eid, el final del Ramadà, va acabar així en una nova escalada de violència a la Franja, els habitants havien passat un dia de relativa calma, tot i l’atac al principal hospital de la Franja, el d’Al Shifa. Els carrers estaven plens de gent i les famílies van aprofitar per reunir-se i menjar junts. Es van tornar a veure grans grups de nens jugant pels carrers. Vuit d’ells van morir mentre jugaven en un carrer del camp de Shati, per una forta explosió que va destrossar un cotxe i façanes pròximes. Poc després de la detonació, un testimoni ple de sang va declinar explicar el que acabava de veure. D’altres, com el jove de 15 anys Mohamed Magdad, explicaven que es va escoltar “una explosió” al carrer. Quan va córrer al lloc, va trobar “dones plorant, nens ferits i despulles disseminats”. Entre els morts hi havia els seus cosins Hamud, d’onze anys, i Bara, de cinc. A prop del lloc on jugaven es veia l’impacte irregular d’un artefacte del qual no quedava resta a les sis de la tarda. Uns testimonis creien que podia tractar-se d’un míssil de F-16. Altres dissentien, perquè aquests deixen cràters grans. 

 

El sastre Nidal Dirbi escoltar dues explosions a la zona. Ensangonat fins al coll, explicava dues hores després de l’explosió com va ajudar a recollir les restes dels nens morts amb l’equip d’emergència que va arribar en una ambulància. Ell creu que es va tractar de l’atac d’un dron. Hi va haver desenes de ferits. Les Forces Armades israelianes neguen qualsevol activitat militar al barri a l’hora de l’explosió i diuen tenir proves que es va tractar del llançament fallit d’un coet de Hamàs. El grup islamista palestí, per la seva banda, acusa Israel de la matança. Des que es va iniciar l’ofensiva, el passat 8 de juliol, han mort ja 1.104 palestins, dels quals l’ONU estima que tres quartes parts eren civils. El nombre de nens morts supera ja els 200.