Israel intensifica els bombardejos després de més de 40 morts en 48 hores


 

L’Exèrcit israelià ataca més de 160 objectius amb foc d’artilleria naval i caces bombarders que han causat la mort almenys set nens.

Gaza / Jerusalem (EFE)

L’exèrcit israelià va intensificar avui la seva ofensiva aèria contra Gaza, on va atacar més de 160 objectius amb foc d’artilleria naval i caces bombarders que han causat la mort a almenys 43 persones , inclosos set nens. 

Segons el comandament castrense, l’aviació i la marina van centrar els seus esforços sobre les llançadores de coets palestines, que no paren de caure des que arrenqués l’operació, i contra possibles túnels, que considera una de les principals amenaces. 

Fonts militars han indicat a Efe que un dels temors és que les “Brigades Azedin al Kasam”, braç armat del moviment islamista Hamàs pugui utilitzar aquests subterranis per intentar infiltrar. 

I atacar a través d’ells l’interior d’Israel, com ja intentés dimarts una ordre de cinc homes en una operació marítima que va concloure amb una escaramussa en què van morir els assaltants i un soldat israelià va resultar ferit lleu. 

“Des de les 7:00 del matí, les Forces Armades han llançat 129 atacs que han assolit 31 túnels, 60 llançadores de coets i 38 centres operatius de Hamàs”, va explicar l’Exèrcit israelià en un comunicat. 

A més, va assegurar haver aconseguit en sengles atacs de precisió a dos presumptes capitostos islamistes, als quals va identificar com a responsables del llançament de coets al nord i al sud de la Franja. 

Els míssils israelians van matar també, però, a altres 19 persones aquest dimecres, la majoria civils, en intensos bombardejos contra habitatges i camps de conreu al nord, sud, centre i est de la Franja. 

Segons xifres proporcionades per Ashraf al qadra, portaveu d’emergències del Ministeri de Salut de la Franja, en només 48 hores de campanya militar 43 palestins han mort i més de 400 han resultat ferits, també principalment civils. 

Els milicians, per la seva banda, van llançar des d’anit al voltant de mig centenar de coets, 14 dels quals van ser interceptats per l’escut antimíssils “Cúpula de Ferro”, un sistema defensiu finançat pels EUA que, segons l’Exèrcit, està tenint un 90 per cent d’efectivitat. 

Alguns dels coets han arribat àrees més allunyades del perímetre de Gaza, com la ciutat de Jerusalem-on ahir a la nit van caure tres sense causar víctimes-i la localitat de Hadera, a més de 120 quilòmetres al nord de la Franja. 

Cap, però, ha causat víctimes entre la població israeliana. 

Els coets van seguir caient de forma esglaonada durant tot el dia d’avui al voltant de les poblacions veïnes a la franja i fins i tot van arribar a sobrevolar l’àrea metropolitana de Tel Aviv, on van ser interceptats per les bateries antiaèries. 

L’amenaça es va disparar durant unes hores a l’aeroport internacional de Ben Gurion, situats a escassos 15 quilòmetres a l’est de Tel Aviv. 

Una situació que el ministre israelià de Defensa, Moshe Yaalon, ha afirmat aquest dimecres que el seu país no permetrà. 

En una reunió operativa amb l’Estat Major, Yaalon confirmar que “Marge Protector” s’ampliarà i s’intensificarà de forma gradual en els pròxims dies fins assolir els seus dos objectius: frenar el llançament de coets i debilitar al màxim la infraestructura de Hamàs a Gaza. 

Per al primer, experts militars i diplomàtics consideren que l’aviació i l’artilleria naval que Israel ara s’utilitza és suficient. 

La segona demandaria, però, una incursió terrestre que l’Exèrcit sembla ja planejar, afirmen. 

En els dos últims dies, el Govern israelià ha autoritzat la mobilització de 41.500 reservistes, la comesa serà alliberar tropes regulars de tasques administratives i reforçar així la infanteria i la cavalleria que l’Exèrcit té ja desplegades en el perímetre de la Franja. 

“Estem assassinant terroristes de diferent rang, i aquesta operació prosseguirà i s’intensificarà. Per la nostra banda, aquesta no serà una batalla curta. Seguirem colpejant dur al (moviment islamista) Hamàs i altres grups terroristes”, va afirmar Yaalon. 

A Gaza, la població palestina també es prepara per a aquest eventual increment de les operacions bèl · liques israelianes, enmig de l’escassetat per la falta d’electricitat, de combustible i fins i tot aliments. 

Llargues cues d’homes, dones i nens es formen al migdia i al vespre, poc abans de la ruptura del dejuni del Ramadà, per comprar pa i els escassos productes que queden a les poques botigues obertes. 

“Estem veritablement espantats aquesta vegada, perquè temem que tot es compliqui més. Per això he comprat molt pa, per guardar”, va explicar Mohammad Arafat, un comerciant de roba de 38 anys, pare de quatre fills. 

Font: www.lavanguardia.com