Gairebé 80 senadors espanyols demanen al Govern el reconeixement de l’Estat palestí


Un total de 78 senadors del grup socialista, Entesa, grup basc i grup mixt han subscrit avui un manifest en què reclamen al Govern que reconegui Palestina com a Estat, en la línia del que ja ha fet Suècia.

 El manifest, segons ha informat el grup socialista del Senat en un comunicat, assegura que és l’hora del reconeixement palestí i aclareix que aquesta decisió “no va en contra de ningú, i molt menys, en contra de l’Estat d’Israel”.

 “Es tracta d’actuar a favor de la legalitat internacional, a favor del compliment de les resolucions de les Nacions Unides a la qüestió palestino-israelià, perquè el reconeixement té com a objectiu, complint amb les resolucions de l’ONU, coadjuvar a la represa i l’avanç real de les negociacions entre les parts que portin a una pau justa i duradora “, afegeix.

 Els senadors expliquen que tots els intents duts a terme fins ara per aconseguir la pau no han donat resultat i han subratllat que hi ha “un escenari bloquejat”.

 Per això, continua el manifest, “és necessari modificar el tauler de joc, alterar la correlació de forces per fer possible el diàleg”. “És el moment dels polítics i de passar de les paraules als fets sobre el terreny”, afegeix.

 Aquest text acordat pels 78 senadors arriba uns dies abans que el Congrés debati una proposició no de llei presentada pel PSOE en què per primera vegada es demana que es reconegui l’Estat de Palestina tenint en compte l’estatus internacional que ha assolit aquest territori.

 El ministre d’Exteriors, José Manuel García-Margallo, va tenir precisament ahir una conversa amb l’exministra d’Exteriors i actual portaveu del PSOE en aquesta matèria, Trinidad Jiménez, sobre aquesta iniciativa, que es discutirà dimarts a la cambra baixa.

 García-Margallo insisteix que la UE ha d’actuar de manera conjunta a l’hora de decidir sobre el reconeixement de Palestina com a Estat i assenyala que Espanya ho farà “en el moment” en què cregui que això afavoreix la negociació en el conflicte amb Israel .

 El passat 30 d’octubre el Govern de centreesquerra suec va reconèixer a Palestina com a Estat independent, una decisió esperada i que Estocolm considera un acte de “responsabilitat” per impulsar el procés de pau a l’Orient Mitjà.

 Amb aquesta decisió Suècia s’ha convertit en el primer país membre de la UE que dóna aquest pas, encara que altres estats ho van fer abans d’ingressar a la UE, com Hongria, Polònia i Eslovàquia.

 

Veure: Israel no veu útil que Espanya reconegui l’Estat palestí

 Font: Agència EFE

 Desde palestinalibre.org