Els palestins no necessita una altra resolució


Aquests dies França ha començat a circular un nou projecte de resolució sobre el conflicte israelo-palestí que espera presentar aviat davant el Consell de Seguretat de l’ONU.

Aquest projecte, els detalls complets encara no s’han finalitzat, preveu establir un període de negociacions de dos anys.

No obstant això, en mitjans palestins es veu amb disgust la proposta francesa, i per descomptat no falten qüestions per les quals recelar de París.

En primer lloc, com ha dit el president Abbàs, existeixen una dotzena de resolucions del Consell de Seguretat entre les que París pot triar la que més li agradi per exigir la seva aplicació.

En segon lloc, la política francesa cap al conflicte ha estat històricament destructiva, tan clarament destructiva com la de qualsevol dels seus socis europeus, i no hi ha cap indici que això vagi a canviar ara.

En tercer lloc, preveure dos anys de negociacions és sospitós, més quan el president Obama li qudan tot just vint mesos a la Casa Blanca i el nou inquilí tindrà les seves pròpies idees sobre aquest tema, que segurament seran les idees tradicionals de Wahington, de les que no es pot esperar res.

En resum, tot aquest assumpte de la nova resolució francesa sembla un calculat muntatge per demorar més la solució de conflicte i per donar a Netanyahu una pilota d’oxigen fins que Obama desaparegui d’escena.

Mentre els francesos van de dalt a baix i de baix a dalt amb el seu projecte de resolució, Netanyahu segueix endavant amb els seus plans.

Segons l’ONG israeliana Pau Ara, el 2014 el nombre d’habitatges per a colons jueus en els territoris ocupats va créixer un 40 per cent respecte a l’any anterior, una dada que dissipa qualsevol dubte que pugui tenir respecte a la voluntat d’Israel en relació als territoris ocupats.

De manera que no és necessària cap altra resolució del Consell de Seguretat, i menys quan hi ha tantes a mà entre les que es pot escollir, i encara menys quan l’actitud de França ha estat sempre la de no fer res per resoldre el conflicte.

Font: Eugenio García Gascón, Público.es