1.200 professors i investigadors universitaris de l’Estat espanyol demana trencar les relacions acadèmiques amb Israel


Més de mil professionals de l’àmbit acadèmic i científic han signat un manifest, llançat per la campanya de BDS (Boicot, Desinversions i Sancions) Acadèmic per Palestina, demanant el cessament de tota relació institucional amb el món acadèmic israelià fins que aquest deixi donar suport a l’ocupació i apartheid a Palestina. 

 La campanya, iniciada fa més de dos anys, demana el suport tant de professionals de l’àmbit acadèmic i científic com d’associacions vinculades a aquest, com són els sindicats d’estudiants i treballadors, centres de recerca, col · legis professionals, etc. Dels 1.400 signants totals, 150 corresponen a catedràtics, 850 professors i 200 a investigadors. A més, han donat el seu suport també 52 associacions vinculades a l’àmbit acadèmic, entre les quals hi ha grups de recerca i departaments universitaris. 

 La iniciativa s’emmarca dins la campanya internacional de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) a Israel. Aquesta campanya és una estratègia no-violenta impulsada per la societat civil palestina el 2005 que s’està erigint en una alternativa efectiva per pressionar Israel a l’hora de respectar els drets humans i la legalitat internacional. En l’últim any, el físic Stephen Hawking, el premi Nobel de la Pau Desmond Tutu i fins a quatre associacions acadèmiques dels EUA s’han sumat al boicot com a forma de donar suport a la crida feta per la societat civil palestina. És important apuntar que es tracta d’una crida al boicot a les institucions israelianes i no als individus de l’àmbit acadèmic. Així mateix, la Unió Europea ha establert un boicot de facto a tota col · laboració amb Universitats i Centres de Recerca israelians situats en territori palestí ocupat. 

 La campanya seguirà recollint signatures i té previst servir de suport a campanyes específiques que es desenvoluparan en diferents universitats de l’estat, com són les campanyes de la Universitat de Vic i de la Universitat de Màlaga, on es treballa amb l’objectiu de trencar les relacions amb la universitat de Haifa i de Tel Aviv, respectivament. 

 Per a més informació i contacte amb membres de la campanya es pot escriure a bdspbai@gmail.com. 

 Xarxa Solidària contra l’Ocupació de Palestina (RESCOP) 

 Font: Grup BDS – Madrid